2011. május 21., szombat

Gasztronómia

Mindennapi életem a főzés körül forog. Mit, hogyan tudnék hamar elkészíteni. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de sokszor unalmasá válik az egyhangú ételek íze. Vágyunk valami, új ,különleges ízű ételféleségre. Keresgéljük a recepteket, de hol, kitől szerezhetjük be. Mert, hogy  egy könyvet böngésszünk, hát arra nincs idő. Ezért ajánlom figyelmetekbe a következő új magyaros recepteket. Készítsétek el ti is. 

Új magyaros receptek

Malacsült káposztával és aszaltgyümölcsökkel töltve recept

 Az aszalt gyümölcsök édessége és a káposzta savanyúsága egyedien olvadt össze a sütőben és rendkívül különlegessé tette az omlósra sült malac combot. A bőr fantasztikusan ropogós volt, és ahogy szalonnasütéskor szoktam, a legvégére hagytam. Rá egy pohár jó pince-hűs szürkebarát és desszertnek ejtőzés a levegőn. Ez igen! Tovább...

Márton napi libasült, tejszínes vörös lencsével recept

A hagyományos libasült az én elképzelésem szerint került az asztalra. Természetesen akinek nem jön be az üde tejszínes kíséret, az készítsen hozzá tört krumplit és párolt káposztát. A lényeg úgyis változatlan marad. Tovább...

Betyár batyu recept

Úgy gondolom nem kérdés, hogy mennyire fontos szem előtt tartani a magyaros ízeket. Elfogultság nélkül mondhatom az egyik legkreatívabb konyha a miénk. Újabban azon töröm a fejem, hogyan tudnám a régi ízeket másképpen az asztalra varázsolni. Elkezdtem szétbontani hozzávalókra a tradicionális ételeket és más sorrendben összerakni. Így lett a töltött káposztából Betyár batyu! Tovább...

Borász lepénye recept

A 2010-es időjárás egyáltalán nem kedvezett a magyar boroknak. Rossz volt az időjárás, kevés volt a termés. Ennek ellenére születtek szép borok. Én a száraz gyümölcsös borokat szeretem, és kis mértékben az édes borokból is kortyolgatok néha. A bor olyan, mint egy zenemű. Ha értő művész komponálja, még a szőlődombon fúvó szél hangját is meghallhatjuk. Tovább...

Töltött paprika - Újratöltve! recept

A Betyár batyunál már említettem, hogy folyamatosan foglalkoztat a tradicionális ízek újraértelmezése. Mai alanyom a Töltött paprika. Mivel is állunk szemben? Rizses húsos töltelék TV paprikában, főtt burgonyával és paradicsomszósszal. Szétszedtem elemeire és újra összeraktam, hogy egy teljesen új megközelítésből tálaljam a régi ízeket. Azt hiszem, jól sikerült! Tovább...

Csáky rostélyos recept átirat

A Csáky rostélyos egy elfeledett magyar étel, amit időnként jó lenne viszont látni az étlapokon. Amíg erre várunk, én újra gondoltam ezt a régi receptet. A rostélyos szó hallatán nem kell arra gondolnunk, hogy ez egy drága ebéd lesz. Erről szó sincs! Tovább...

Lovagi tyúk lakoma csipkével és csicsókával recept

A házityúk húsa remek alternatívája a kacsának és a libának. Kevesebb zsírt tartalmaz és combosabb, mint a „bolti” csirke. A házityúk azért is jobb, mert nem 32 napos korában vágják le, tehát tovább élt az átlagnál. Sokkal táplálóbb hús. Elkészítési módja ugyanaz, de jóval olcsóbb. A hentesnél nagyjából 600-700 forintért kapunk egy kiló szép combot. Tovább...

Húsvéti sonka csoda recept

Jók a képek és jó volt az ötlet, itt az ideje a kóstolásnak. Érzem a tokaji illatát, kicsit forralt boros. A kellemesen csípős lekváros máz alatt sült sonka annyira ízgazdag, hogy egyszerre érzek csípőset, édeset, füstöset és sonkásat…? Mindegy, minden eltűnt a tányérról és teljesen kitisztították a fejemet az ízek. Igazán jól esik majd egy kis séta a napsütésben. De előtte…kérek még! Tovább...

Tojásos lecsós paprikás csirke recept

Az Új magyaros ételek következő kihívásában a paprikás csirkét szedtem elemeire. 3 verziót is kigondoltam, de végül ez lett a befutó. A rovat célja, hogy szem előtt tartsuk a régi magyar ízeket, olykor-olykor újakat találjunk ki, és tovább adva a felnövekvő generációnak, ápoljuk a magyar konyha ékköveit. Emellett a változatosságról szóló alapelvemet hangsúlyozom, hogy ha valamit ununk, cseréljük le és folyamatosan újítsuk recepttárunkat. Megéri! Tovább...

Király ponty recept

Sokan úgy közelítenek a ponty felé, hogy „jaj nem szeretem, mert pocsolya ízű”. A frissen kifogott pontyokat 2-3 napig ivóvíz minőségű vízben kell úsztatni, hogy az előbb említett érzés ne következhessen be. Hál’ Istennek ezzel már nem kell törődnünk, mert egyre jobb halárusok vannak már. A recept egy 24 órán át pácolt pontyból készült, ami pompás szaftot és finom magyaros köretet kapott. És miért király ponty? Mert az! Tovább...

Házi ponty ravioli recept - Dorozsmai ponty átirat

Tehát,  ma a Pontypaprikás dorozsmai módon nevű aranyétel hozzávalóiból alkotok valami újat. Szeretem a különböző töltött tésztákat, ezért arra gondoltam, hogy raviolivá alakítom át az eredeti receptet. Tovább...

2 megjegyzés:

  1. en nem vagyok egy konyhatunder, de ahogy ezeket a recepteket elnezem Melinda, nem vmi gyorsan keszulnek el, finomak, de sokat kell bibelodni veluk:)

    VálaszTörlés
  2. Ezek új ételkülönlegességek amiket alkalomadtán ki lehet próbálni. Sajnos a főzés mindig időbe telik. Ha éppen nem a Paprika TV csatornán nézzük az új ételkülönlegességek elkészítési módját, ez elég rövid időn belül útbaigazít.

    VálaszTörlés