2011. június 12., vasárnap

Barnuljunk okosan!

 Hasznos napozási tippek és tudnivalók!

Ha már beszereztük a legtrendibb fürdőruhánkat és az új napszemüvegünk is megvan, mielőtt kirohannánk a strandra, hogy csokibarnára süttesük magunkat a következő tippek segítenek, hogy bőrünk ne csak gyönyörű barna legyen, hanem egészséges is maradjon.
barnulás,napozás,tippek,napkrém,faktor,krém,tudnivalók,tippek
Fotó: Europress
Az UV sugárzás káros hatásairól  nem elég azt megjegyezni, hogy tizenegy és három óra között nem ajánlott a napozás, rengeteg másra is oda kell figyelni, ha meg szeretnénk óvni a bőrünket.
Mindenekelőtt a naptej helyes használatára oda kell figyelni. A legfontosabb, hogy mindig szem előtt tartsuk a fényvédőkrémek faktorszámát.  A legjobb, ha minél magasabb faktorszámú naptejet használunk, azonban, ha vízbe megyünk, ne felejtsük el újra bekenni magunkat.
Ajánlott már a napozás megkezdése előtt 10-20 perccel bekenni a bőrünket, mivel a sugarak már pár perc alatt is károsak lehetnek és a krémnek is időre van szüksége, hogy kifejtse védőhatását.
Árnyékban is használjunk megfelelő, fényvédő faktoros krémet, az UV-sugárzás 50%-a ugyanis ide is elér.
Az ajak bőre vékony és nincsen egyetlen pigmentsejtje sem. Véddjük ajkainkat is napvédő ajakstifttel.
Ha a bőrünkön sok az anyajegy, nagyobb a kockázata a melanomának, így minimálisra kell csökkenteni a napozást.
Ugyancsak nem ajánlott a sütkérezés, ha antibotikumot szedünk, mivel érzékennyé teheti a bőrt. 
Gyakori tévhit, hogy a szoláriumos "előbarnítással" felkészíthetjük bőrünket a napozásra. Ez nem így van! A szolárium teljesen más sugarakat bocsát ki, mint a nap. Ezek a mesterséges UVA sugarak öregíthetik a bőrt és szélsőséges esetekben fényallegiát is okozhatnak, ezért válasszuk inkább a természetes és mértékletes barnulást és a nap jótékony hatását.
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én akármennyire is óvatosan napozom majdnem minden évben megjárom, hogy leégek. Talán a nap is intenzívebben bocsájtja ki sugarait. A múlt évben jártam meg, hogy a tengeren a magas faktorú krémek használata ellenére is kiütések jelentek meg a vállamon, és nagyon fájdalmas volt, olyannyira, hogy nem tudtam kimenni a napra. Miután utánnaolvastam, hát a napallergia egy fajtája volt az oka, viszont nekem a nyaralásomnak annyi volt. Jó felkészíteni bőrünket, főként ha a tengerre megyünk nyaralni.

3 megjegyzés:

 1. ...hat igen, latod en sokszor megkerdojelezem, hogy van-e egyaltalan akkora hatasuk a napozo kremeknek, tejeknek, mint azt "hirdetik"... en eleg ovatos vagyok a nappal, nem szeretem a foltos, traktorista barnulast, legtobbszor szolizom, de azt mertekkel :)

  VálaszTörlés
 2. Az a nagy baj, hogy sokszor nem is a nap a bűnös, hanem a krémektől leszünk pöttyösek mert allergizálnak, jó az 50 faktor de most már arra is kell törekedni , hogy bio legyen és ne legyen még rosszabb hatással a bőrünkre.
  A szolit én sem hagyom ki, bár felek tőle de régen amikor még nem volt minden nyáron megsültem mint a rák.Most ha szolizom egy kicsit legalább nem égek meg.

  VálaszTörlés
 3. Szoláriumozni nem szoktam és mikor napozok, jól bekenem magam napozókrémmel. Sokan azt mondják, hogy a szolárium most már egészségesebb, mint a nap…én ezt mondjuk, valahogy nem hiszem.
  Egyik évben vettem egy nagyon jó napvédőt, spray formájában és cseppet sem zsírós, mert a melegbe a zsíros krémeket vagy az napolajt nem szeretem. Amúgy szeretnék barna lenni, de nincs türelmem napozni és a nagy meleget nem is bírom, a fejemre mindig teszek egy kendőt vagy árnyékba teszem.

  VálaszTörlés